S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

     +420 607 697 712  OBJEDNAVKY@TOPTEXTILE.CZ


Indické koření a potraviny / Pákistánská kuchyně - recepty

 

 Vítejte na hostině v Pákistánu!


Pokud budete pozváni do pákistánské rodiny, bude slavnostní stůl vypadat asi takto: foto
Základ tvoří silně kořeněná omáčka, většinou z kuřete a rajčat. Těmto omáčkám se říká v indické kuchyni obvykle curry, v pákistánské salan (druhé a čteme spolknutě jako v angličtině). S naším pojetím curry však nemají pranic společného. Za opravdové curry je považována hustá omáčka z jogurtu a cizrnové mouky (besanu), obarvená kurkumou nažluto. Do této omáčky se většinou zamíchají pakora - zeleninové smaženky. Všechny omáčky se vaří podobně, pouze se drobně liší v ochucení kořením - vždy osmahneme cibulku, česnekovou a zázvorovou pastu, přidáme koření a maso. Velice často se maso vaří s rajčaty, špenátem nebo luštěninami. Mezi základní používaná koření patří čili, černý pepř, koriandr, římský kmín a kurkuma.

Nezbytnou součástí každého běžného jídla v Pákistánu jsou placky z pšeničné a žitné mouky a vody - zvané čapati nebo roti. Jejich důležitost dokládá i to, že když se někoho v urdu zeptáme, zda-li už jedl nebo chce jíst, ptáme se vlastně, jestli už měl nebo si dá roti. Často se jedí třikrát denně - ráno jako smažená paratha a po zbytek dne pražené na tlusté litinové pánvi tawaf.

V pákistánské kuchyni nelze zapomenout ani na rýži - ať už čistě bílou či vařenou se zeleninou, kořením nebo masem. Používá se himalájská rýže basmati - vońavá dlouhozrnná rýže s nádhernou vůní. Musíme však upozornit, že tato rýže je návyková - pokud ji vyzkoušíte, k běžně prodávané rýži se již nevrátíte. Rýže je základem i pro slavnostní pokrm biriyani - maso či zeleninu zapečenou s rýží. Biriyani jsou bohatě kořeněné a voňavé.

Dalším pokrmem k uctění hosta bývá zeleninové či luštěninová "omáčka". Tyto omáčky mají podobu eintopfů plných rajčat, cibule, brambor, hrášku či špenátu. Stejně tak jako masové, i zeleninové omáčky se vyznačují silnou chutí čerstvého koriandru, kterého se na omáčku v jednom hrnci používá bohatý trs.Ani luštěninové omáčky nejsou nikterak nudné, což je dáno mimo i jiné i mnohými druhy luštěnin, které se používají - červená čočka, fazole mungo, černá čočka, hnědá čočka, hrách, cizrna, červené fazole a mnohé další. Se smaženou cibulkou, česnekem a kořením se tak vytvoří "luštěninové curry", které se po uvaření může buď podávat s máslem/ghi a plackou, nebo se do něj přidávají brambory. Často se zároveň s luštěninami vaří i maso, čímž vzniká vydatné a lahodné jídlo - daal ghosht. Všem jídlům, která mají jako základ luštěniny, se říká daal.

Ačkoliv jsou pákistánské rodiny velké, vaří se omáček poměrně malé množství. Každý si totiž poslouží jen malou miskou omáčky, ze které si nabírá plackou, která spolehlivě zasytí.

Na svátečním stole můžeme najít i kebaby - karbenátky z mletého masa, které jsou vytvarovány buď do tvaru placiček - shami kebab nebo kuliček - kofta. Masové kofty se rovněž vkládají do jogurtového curry nebo rajčatové omáčky (kofta tamatar). Mezi smažené chuťovky patří i pakora - zeleninové smaženky s cizrnovou moukou, všudypřítomný pákistánský snack. Koupíte je na každém rohu, dostanete je k čaji ve všech domácnostech. Kombinace je se sladkým čajem je pro nás sice neobvyklá, ale velice chutná. Dalším smaženým pokrmem, který se však spíše prodává v pouličních občerstveních je samosa - trojúhelníčky z těsta plněné zeleninovou či masovou náplní. Pokud však chcete ochutnat jídlo na ulici a vlastně i v domácnostech, choďte vyzbrojeni vodou a bílým jogurtem - spolehlivým neutralizátorem obrovského množství čili, jež se v pákistánských pokrmech nachází. Ve škole vaření Vás naučíme připravit si všechna tradiční jídla jedle:-) www.happycatering.cz

Vyhlášenou specialitou pákistánské kuchyně je kuře tandúri. Marinované kuře dorůžova zbarvené a upečené v tradiční hliněné peci tandúr. K tomuto pokrmu se většinou podává kynutá placka nán a mátové čatní.

Pro každou návštěvu je vždy připraveno i něco sladkého, nejčastěji to bývá rýžový pudink kheer (khír) - jemný mléčný pudink vonící kardamome a růžovou vodou bývá ozdoben rozinkami, mandlemi nebo kokosem. Tento pudink si i pákistánské hospodyňky kupují v malých krabičkách a směs pouze povaří v mléce. Lahůdku najdete i v našem obchůdku. Podobným jídlem jsou tenoučké nudle uvařené ve sladkém mléce. Mezi doma uvařené dezerty se řadí i sujji (sudži) halwa - krupicová halwa, gajjar ka halwa (gadžar ka halwa mrkvová halwa) a jallebi (džalejbí). Z cukrárny si můžeme přinést celou řadu různých kostiček - vždy velice sladkých, většinou vyrobených z cizrnové mouky - ať už je to patisa s pistáciemi či různé barfi. Oblíbenou sladkostí jsou i besanové kuličky v cukrovém sirupu - gulab jamun (džamun). Ty Vás rovněž naučíme vařit ve škole zážitkového vaření. Dále pak krupicové kuličky v cukrovém sirupu rasgullah.

Ani tohle všechno samozřejmě zcela neobsáhlo pákistánskou kuchyni. Postupem času budeme tento  text doplňovat, přidávat fotografie a pár receptů :-)


Jak uvařit dobrou rýži?

 

Předpokladem je si dobrou rýži opatřit. Úplně nejlépe basmati nebo jinou kvalitní dlouhozrnnou rýži. Úplně základním postupem je smíchat rýži s vodou v poměru 1:2, osolit a nechat vařit ve velkém hrnci na největším plameni bez pokličky. Jakmile uvidíme na hladině vody malé bublinky, stáhneme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut bez otvírání. Potom plamen vypneme a necháme dojít pod pokličkou.

Trochu vylepšenou verzí je začít osmaženou cibulkou, do které přidáme sůl, pepř, rýži, osmahneme, zalijeme vodou a dále pokračujeme úplně stejně.

S touto základní verzí si pak můžeme libovolně hrát. Následuje několik možných kombinací pro inspiraci:

 

Cibulka + římský kmín + koriandr + sůl + pepř + hrášek

 

Cibulka + rajčata + červené papriky + sladká červená paprika + chilli papričky (sušené nebo čerstvé) + garam masala + koriandr + římský kmín + sůl + hrášek nebo červené fazole

 

Cibulka + hrášek + kukuřice + mrkev + sůl + originální kari koření + římský kmín + koriandr + sůl + pepř. Můžeme přidat i malé kousky kuřecího masa.

 

Do takto osmahnuté základní směsi vždy přidáme rýži a postupujeme jako v základním předpisu.

 

Raita – jogurtový salát

 

Tento salát je výborným doplňkem rýže, ale i pečeného či smaženého masa. Poměry jsou libovolné.

 

Do velkého kelímku bílého jogurtu nakrájíme cibulku a rajčata nadrobno, můžeme přidat i okurku. Osolíme, opepříme, podle chuti můžeme přidat i chilli prášek. Přidáme koření chaat masala, promícháme a servírujeme.

 

Kuřecí karí madrás

 

Ingredience: kuře nakrájené na větší kusy, 2-3 cibule, 6 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru,

2 stroužky česneku, půl lžičky kurkumy, 2 lžičky mletého římského kmínu, lžičku garam masaly,

2 zelené chilli papričky, několik kari listů, 10 lžic kokosového krému, sůl, olej, vodu.

 

Postup: Osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek, zázvor a koření. Přidáme maso a chilli papričky, zalijeme vodou (přiměřeně, omáčka se nezahušťuje) a vaříme cca 45 minut – do změknutí masa. 15 minut před koncem přidáme kokosový krém. Je možné přidat i brambory nakrájené na větší kusy. Podáváme s plackami nebo rýží.

 

Mung daal – fazolky mungo

 

Předem si namočíme 250g fazolek mungo (žlutých, půlených). Osmahneme 2-3 cibule, 3 stroužky česneku, přidáme půl lžičky římského kmínu a lžičku mletého koriandru, půl lžičky kurkumy a pepř. Přidáme čočku, zalijeme vodou a vaříme. Po dvaceti minutách přidáme několik brambor nakrájených na malé kostičky a nakrájené zelené chilli papričky podle chuti. Pokud vynecháme chilli, dostaneme jemné jídlo vhodné i pro děti.

Servírujeme pokapané máslem nebo ghee s plackami.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MjIzMT